Til hovedinnhold

Oppussing av stue

Når du pusser opp er det mange valg å ta, men mye å spare på å planlegge godt.

Mørk stue med blå sofa, vitrineskap i glass og downlights i taket. Foto
Foto: SG Armaturen
  • Rett belysning
  • Varme som gir komfort
  • Nok stikkontakter
  • Smarte funksjoner

Stua er et rom du bruker mye tid i, og du bruker den sannsynligvis på ulike måter gjennom uka og året. Derfor er det viktig at du planlegger godt før du skal pusse opp, sånn at du får en stue du trives i.

Her har vi samlet noen gode tips til deg, som inspirasjon og huskeliste.

Se våre huskelister for oppussing i andre rom her:

Hvilken belysning skal du ha i stua?

  1. Lys opp ulike flater:
    Du blir oftere fornøyd med belysingen når du lar lyset treffe ulike flater, og varierer mellom lamper, downlights og spotter. Det fremhever de delene av rommet du ønsker å se bedre, og skaper dynamikk ved at noen områder er litt mørkere.

  2. Bruk rett lampe til formålet:
    Tenk over hva du skal gjøre i de ulike delene av rommet, sånn at du har godt leselys der du trenger det, og dempet belysning der du ønsker det.

  3. Skap romfølelse og trygghet:
    Når du setter lys på veggen lengst unna inngangen til stua skaper du både trygghet og dybdefølelse.

Du kan lese flere tips om belysning i stua her:

Hvordan skal du varme opp stua?

  1. Varmepumpe gir god komfort og er energieffektivt. Men du må planlegge hvor innedelen skal stå, sånn at du ikke får en utfordring når du skal innrede stua.

  2. Gulvvarme gir også god komfort, og når du er varm på føttene kan du ofte senke innetemperaturen en grad eller to. Det er viktig å ha bestilt varmekabel eller varmefolie i god tid før du skal legge gulv.

  3. Panelovner kan også være et godt alternativ dersom du har veggplass til det. Du får raskt opp varmen når du skrur på panelovnene, og du kan også styre dem med termostat og smarthussystemet.

Ønsker du å lese mer om de ulike alternativene og få et inntrykk av prisen på dem?

Husk nok stikkontakter

  1. Antall:
    I nye hus er det regler til hvor mange stikkontakter du må ha i ulike rom. Også når du pusser opp bør du installere nye stikkontakter der du mangler.

  2. TV-punkt:
    Husk at det er mange dingser som skal ha strøm i forbindelse med TV. Her lønner det seg med en stikkontakt med minimum 6 uttak.

  3. Jording eller ikke:
    Du kan ikke blande kontakter med og uten jord, på samme kurs. Så om du har ujordet fra før så må du enten ha det videre, eller bytte til jordet på alle stikkontaktene.

I denne artikkelen kan du lese mer om krav og regler til stikkontakt i stua:

På tide å begynne med smarthussystem?

  1. Styr lyset:
    Første steg for mange er å få inn styring av lyset i stua. Velg et system som gjør at du også kan styre resten av huset.

  2. Styr varmen:
    De fleste smarthussystem har gode løsninger for å styre varmen, og de beste har også smarte funksjoner. For eksemplet at når du åpner verandadøra så skrus varmen automatisk av - og så går det på igjen når du lukker døra.

  3. Smarte stikkontakter:
    Det finnes bra stikkontakter hvor 1 av uttakene er smart, og det andre er vanlig. Da har du god fleksibiletet og kan for eksempel kontrollere en gulvlampe med smarthussystem ditt, mens det andre uttaket er uforstyrret og kan brukes til å lade mobilen.

Ønsker du flere tips om smarthus? I denne artikkelen har vi samlet flere gode råd og tips.

Planlegg godt

Uavhengig av hvilke løsninger du ser for deg å få i stua, så anbefaler vi alltid at du kontakter elektriker tidlig i planleggingsprosessen. Da slipper du å oppleve at du må rive ned noe du nettopp har satt opp for å få på plass den ekstra stikkontakten eller lampepunktet, eller at varmekablene ikke passer til gulvtypen du ønsker å legge.

Bestill befaring

Våre elektrikere gir deg gode tips, og finner løsninger som passer deg og ditt budsjett.

Finn elektriker nå