Til hovedinnhold

Varmekabler på betong

Varmekabler kan legges både i betong og på betonggulv. Dersom du ønsker varmekabler på eksisterende betonggulv finnes det ulike løsninger. Våre elektrikere kan hjelpe deg med gode råd og montering.

På eksisterende betonggulv kan varmekablene støpes inn i betong eller i lavtbyggende støpemasse. Dersom det skal benyttes parkett, laminat eller tregulv er også trinnlydsdempende plater, med spor til varmekabler rett på betongen, en utmerket løsning.

Å legge varmekabler på betong er mest brukt i forbindelse med oppussing av eldre boliger. Varmekabler som støpes i betong er mer vanlig i nybygg da det er en tidsbesparende løsning under byggeprosessen.

Hvorfor legge varmekabler på betonggulv?

Det som er fint med betonggulv er at du allerede har et eksisterende undergulv som elektrikeren kan legge varmekablene på. Det er derav mindre jobb enn om du for eksempel må rive opp et gulv.

Har du begrenset takhøyde eller lav dørterskel finnes det også flere gode oppvarmingsløsninger for deg. Overgulv er avgjørende for hvilken løsning du kan benytte deg av. Skal du ha parkett, laminat eller tregulv er trinnlydsdempende plater en god løsning. Skal du ha fliser kan varmekablene legges i lavtbyggende støpemasse.

Generelt om varmekabler

Viktig å tenke på med varmekabler på betonggulv

For det første er det viktig at gulvet avrettes før varmekablene og overgulvet kan legges.

Krav og regler

Skal du ha varmekabler på betonggulv er det ikke krav til effekt (W/m²), men varmebehovsberegning i forhold til konstruksjon og overgulvleverandørens anvisninger må foretas.

Termostat

Varmekabel skal installeres i henhold til NEK 400 og leverandørens leggeanvisning. Det er viktig at det alltid benyttes en termostat når det skal installeres varmekabel.

I dag benyttes det alt fra helt enkle termostater til mer smarte termostater. Med termostat oppnår du en energibesparende løsning, samt beskytter varmekabler og overgulv for overoppheting.

Overgulv og rommets bruksområde

Hva du skal bruke rommet til og hvilket type overgulv du skal ha er viktig å tenke over i forkant. Det er for å få den beste løsningen for ditt behov.

For eksempel tolererer fliser en høyere varmeeffekt enn andre overgulv som for eksempel laminat, parkett og tregulv. Du har kanskje lagt merke til at det er varmere på baderomsgulvet enn i andre rom. Det er fordi bad ofte er flislagt. Er rommet tiltenkt vaskerom eller annet hvor du skal stå oppe, kan det hende at du ønsker god varme som på et bad. Da er det lurt å vurdere overgulv som tåler høy varme, slik som fliser.

Er rommet tiltenkt oppholdsrom som for eksempel stue, kjøkken, soverom eller gang, kan det hende du har behov for en lun og god varme. Da kan du ha overgulv som blant annet laminat, tregulv eller parkett.

At du har bestemt deg for overgulv i forkant gjør at våre elektrikere kan gi deg de varmekablene som er egnet for bruksområdet. Spør våre elektrikere om du er usikker på overgulvet og varmeeffekten du kan ha.

Legge varmekabler på gammelt betonggulv

Ønsker du å legge varmekabler på gammelt betonggulv er det lurt å sjekke om det er isolert. Er det ikke isolert kan du risikere noe varmetap. Om du skal isolere eller ikke er et valg du selv må ta.

Varmekabler kan uansett legges rett på uisolert betonggulv, som for eksempel i en kjeller. Skal du ha fliser til overgulv bør effekten økes. Dersom du skal benytte parkett, laminat eller tregulv er det mulig du bør vurdere flere varmekilder gjennom de verste vinterdagene.

Legging av varmekabler i betong

Varmekablene kan enten støpes i tradisjonell betong eller i lavtbyggende støpemasse.

Når varmekabler skal støpes i betong eller lavtbyggende støpemasse er det ikke krav til effekt (W/m²), men det må foretas en varmebehovsberegning i forhold til konstruksjonen og overgulvleverandørens anvisninger.

Termostat til varmekabler i betong

Ligger føleren, til termostaten, lengre nede i betongen vil det være en tregere respons på justering av temperaturen. Da kan du få noe begrenset utbytte av en smart termostat og derfor kan det hende at en enklere termostat passer bedre for deg.

Ligger føleren høyere oppe, i betongen, vil justeringen av temperaturen derimot skje raskere og da kan det være nyttig å ha en smartere termostat.

Ved å benytte en termostat med dag- og nattsenkning, eventuelt med app-funksjon, vil dette ha stor betydning for å redusere energiforbruket ditt.

Alternativ til varmekabler

Bestill installasjon eller befaring

Er du klar til å bestille installasjon av varmekabler eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper med råd og montering.

Finn elektriker nå